Kvalitet och materialval

Strandskatorna designar och tillverkar produkter med stort fokus på kvalitet, miljö och hållbarhet. Vi är noggranna när vi väljer underleverantörer, material och bearbetningsmetoder. Våra produkter är gjorda för att hålla många år – tidlös design.

Underleverantörer

Vi kan göra mycket men inte allt. Därför behöver vi duktiga underleverantörer, vilka nästan alltid är från trakten. De hjälper oss med vissa moment i tillverkningen. Det kan vara allt ifrån plåtbearbetning som bockning, valsning, laserskärning och svetsning till skiktlimning av trä (används för att skapa former som inte är möjligt med massivt trä).

Materialval

Strandskatornas produkter tillverkas av svenska genuina material, så långt det är möjligt. Vi väljer material med omsorg, men det svenska klimatet är tufft. Lite underhåll gör därför ofta stor skillnad.

Träslag

Vi använder två olika träslag i våra möbler – svartlaserad furu eller järnvitriolad ask. Trä är ett organiskt material. Det sväller när det utsätts för fukt och väta och drar ihop sig när det torkar. Ytsprickor uppstår, men påverkar inte ribborna i hållbarhet (hur man undviker sprickor- se de allmänna skötselråden här nedan).
Allt trä i kontakt med mark eller betong, är tryckimpregnerat på ett modernt sätt.
Svartlaserad furu

Svartlaserad furu

Kvistfri furu av hög kvalitet svartlaseras med en helt miljövänlig lasyr Auro. Men laserade möbler kräver ett visst underhåll och bör oljas in två gånger om året för optimal hållbarhet och livslängd. Där tillhandhåller vi en suverän träolja – Bio Impression – även denna helt miljövänlig, som mättar trä på ett fantastiskt sätt.
Ibland avger träet kåda, det ser ut som vitt damm på den svarta lasyren, vilket är helt naturligt. Kan torkas av med såpa och vatten alternativt försiktigt sicklas bort.
Järnvitriolad ask på bänk

JärnvitrIolad ask

Ask är ett mycket hårt träslag som grånar vackert med tiden av sol, vind och regn. Vi järnvitriolar våra produkter gjorda av ask för att få en snygg homogen grånad. Därefter krävs inget underhåll.
Vid leverans kan den ha något grön ton men det löser tidens tand.
Sidobord i varmgalvaniserat stål

Stål

Allt stål varmgalvaniseras för att eliminera allt vad rost heter.
Monteringsdetaljer är även de varmgalvaniserade eller i syrafast rostfritt A4.
Bordskiva i svart granit

Granit, kalksten och skiffer

Sten är mycket tåliga naturmaterial. Fettfläckar och vinfläckar tas bort med ljummet vatten och eventuellt lite såpa. Skölj med vatten eller gör det enkelt för dig och låt sol och regn sköta underhållet.
Önskar man en mörkare nyans på graniten går det utmärkt att använda oljan Bio Impression även till sten.

Allmänna skötselråd

Utomhusprodukterna kräver ett visst underhåll. De är avsedda att stå ute året om. Kan man ställa dem på ett vind- och solskyddat ställe vintertid, är det bra, men inte nödvändigt. Välj dock aldrig en torr, varm vinterförvaring! All metall är antingen rostfritt eller varmgalvaniserat. Inget underhåll krävs.
Ytsprickor i träet kan man på sikt inte undvika (se träinformation, ovan). Trä är ett levande material. Man kan dock fördröja åldrandet, genom att några gånger om året, tvätta av träet med en fuktig trasa och lägga på ett tunt lager olja Bio Impression. Låt oljan torka in och efter ca 15 min, ”torr-torka” bänken med en luddfri trasa. Färdigt! På så sätt får man produkterna att åldras med ”värdig patina”. Gör det gärna lite oftare, då blir resultatet bättre!